Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu:
Sanatate
Inițiatori:
Consiliul Civic Local
Leo Bastion Cluj-Napoca
Asociația Studenți pentru Societate Cluj
Lobby pentru Cluj
Centrul Rațiu pentru Democrație
Stare:
Derulat
Data:
22 Mai 2012
Locație:
Cluj/Cluj Napoca
Teme/Întrebări:
Păstrăm medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor?

Comunicat presă-ante

Descarcă Comunicat presă-ante

MASĂ ROTUNDĂ PE TEMA

" Păstrăm medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor”

Coaliția 52 organizează marți, 22 mai 2012, ora 18.00, la sediul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean, Piaţa Ştefan cel Mare Nr. 4, sala 18, o masă rotundă la care vor participa candidaţii la alegerile locale din 2012, reprezentanți ai mass-media locale și reprezentanții Coaliției 52 de la nivel local. Masa rotundă face parte dintr-un ciclu de evenimente care au drept scop stimularea unor dezbateri electorale reale și de conținut, în jurul problemelor de interes major pentru comunitatea locală.

„Performanţele cadrelor medicale din Cluj au depăşit în ultimii ani graniţele României. În final, acestea aleg să părăsească sistemul românesc pentru că în alte ţări găsesc nu doar salarii mai mari, dar şi condiţii de muncă mai bune. Oferta generoasă a europenilor a crescut numărul de cereri pentru emigrare anul acesta până la 16.500 la nivel naţional, dublu faţă de anul 2010.”, declară Iosif Pop, președintele grupului de inițiativă „Lobby pentru Cluj”.

În urma desfășurării audierii publice pe tema „Păstrăm medicii acasă sau îi oferim pe tavă străinilor?", organizată de către grupul de inițiativă Lobby pentru Cluj, au fost publicate o serie de soluții vizavi de reducerea fenomenului de emigrare a cadrelor medicale din Cluj-Napoca, acestea venind din partea unor candidați politici la alegerile locale clujene, a unor specialiști în sănătate sau a unor cetățeni clujeni. Aceste propuneri formează agenda publică a cetățeanului clujean și vor fi confruntate cu propunerile din agenda politicienilor clujeni invitați.

Candidații la alegerile locale din anul 2012 vor fi invitați să își prezinte public propriile soluții la problemele de interes local, anunțate de către reprezentanții Coaliției 52, și să răspundă întrebărilor formulate de către un grup de jurnaliști, ce vor forma panelul media al mesei rotunde C52.

La eveniment vor participa candidații la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, Mădălina Paul (independent) și Gergely Balasz (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), cât și candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, Gabriel Dandoci (Alianța Civică Democratică a Romilor) și Dorel Matiș (Partidul Poporului Dan Diaconescu).

Reprezentanții de la nivel local ai Coaliției 52, care vor media discuțiile din cadrul mesei rotunde, sunt: Florin Șomodi – trainer Junior Chamber International Cluj, Maria Laver – coordonator Sucursala Cluj-Napoca, Asociația pentru Dezvoltare Locală Ivan Krevan,  Iulia Dudaș – vicepreședinte Asociația Studenți pentru Societate Cluj și Andra Cordoș – președinte Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile - Go Free.

Grupul jurnaliștilor invitați să participe la discuțiile din cadrul meselor rotunde este alcătuit din: Sorin Călin, Florin Danciu, Romeo Couți, Maria Sângeorzan, Claudiu Pădurean, Raul Chiș și Sabin Gherman.

Sinteza și concluziile mesei rotunde C52, privind soluțiile propuse în cadrul evenimentului, vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă, ce va fi anunțată ulterior.

Mai multe informaţii despre evenimentele Coaliției 52 de la nivel local se găsesc pe http://www.lobbypentrucluj.ro/

***

Coaliția 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului dintre societatea civilă și autoritățile publice și de îmbunătățire a cadrului legal existent, fiind formată din cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52 privind transparența decizională în administrația publică din România. Misiunea Coaliției 52 este de a apăra, promova și stimula dialogul civic prin utilizarea intensivă, corectă, onestă și aplicată a Legii 52.

Pentru mai multe detalii sau informaţii vă rugăm contactați:

Iulia Dudaș

Coordonator Relaţii Publice eveniment

0754.672.750

lobbypentrucluj@gmail.com

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.