Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Mese rotunde alegeri locale 2012
Domeniu: 
Democratie participativa
Inițiatori: 
Fundaţia Edelweiss
Asociaţia Pro Democraţia
Asociaţia Pro Democraţia Sibiu
Stare: 
Derulat
Data: 
05 Iunie 2012
Locație:
Sibiu/Sibiu
Teme/Întrebări: 
1. Cum veti aplica conceptul de democratie participativa pe parcursul celor 4 ani de mandat ?
2. Cum veti sprijinii serviciile sociale prestate de ONG-urile din judetul Sibiu?
3. Care credeţi că este aportul unei dezbateri publice reale la distribuirea bugetului ?
4. Care sunt solutiile pentru prezentarea bugetului sub o forma accesibila a publicului larg?

Candidați invitați

 

Cioaba Dorin

Candidat la funcția de: 
Presedinte CJ
Formațiune politică: 
ACDR
Status: 
Necâștigător

Extras din minuta mesei rotunde:

Apreciaza ca benefica implicarea ONG-urilor in furnizarea serviciilor sociale. Vorbeste de rolul ONG-urilor si de scopul acestora. Vorbeste de accesul oricarui ONG la parteneriatul public-privat si de verificarea atenta a acestor parteneriate si a partenerilor.

Consideră că democarţia participativă este fundamentul democraţiei şi consider o greşală că oamenii politici români consultă prea puţin oamenii care i-au votat. Nevoile oamenilor din judeţul Sibiu diferă de la un loc la altul şi o politică bună implică o consultare pentru a le putea identifica nevoile.

Aș vrea să subliniez și eu, la rândul meu, despre transparența bugetului și așa cum fiecare dintre noi în măsura în care am fost implicații în administrația publică sau în societăți comerciale putem să vedem că o balanță anuală, un bilanț are multe coduri și dacă î-l  dai cuiva să-l citească nu o să înțeleagă absolut nimica pentru că vede doar niște sume de bani care pleacă și vin și niște numere de cont. Ca să înțeleagă administratorul, cel care finanțează trebuie cineva să-i explice unde se duc banii, cum au fost cheltuiți, ce reprezintă aceste sume, pentru că cineva se poate uita pe o balanță și să se considere un om bogat, dar există un fond de profit și pierderi unde el constată un faliment de fapt. Vreau să vă spun că cetățenii județului ar trebui să știe în mod corect și concret cum se cheltuiesc acești bani să vadă exact pentru ce au fost alocați sumele din buget, dacă ele reprezintă un interes real sau au fost selectate aceste sume pentru nevoile cu care se confruntă județul. Eu cred că pliante, tot felul de lucruri care se adresează oamenilor de rând pentru că pe internet nu toți au posibilitatea să se uite, ar fi de bun interes ca să primească astfel de informații oameni din județ.

Extras din intrebarile presei:

Dragos Bako: Considerati ca politicul va influenta in viitor repartizarea fondurilor pentru bugetele locale ale comunitatiilor?

Alin Bratu: Care sunt problemele sociale unde credeți dvs. că este nevoie de o mai mare implicare a ONG-urilor?

Raspuns: Totdeauna s-a întâmplat aşa. Unele sume alocate bugetelor locale sunt considerate că n-au fost cheltuite cum trebuie. Primarii care aveau aceeaşi culoare politică cu partidul la putere sunt avantajaţi. Doar un ONG ar putea fi scutit de influenţe politice.
E mare nevoie de ONG-uri care să ajute oamenii. ONG ar trebui să se implice în lupta împotriva sărăciei, inclusive a rromilor, pentru a nu mai depinde de ajutorul social, ci pentru a găsi soluţii ca ei să lucreze şi să-şi asigure traiul.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.