Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Mese rotunde alegeri locale 2012
Domeniu: 
Democratie participativa
Inițiatori: 
Fundaţia Edelweiss
Asociaţia Pro Democraţia
Asociaţia Pro Democraţia Sibiu
Stare: 
Derulat
Data: 
05 Iunie 2012
Locație:
Sibiu/Sibiu
Teme/Întrebări: 
1. Cum veti aplica conceptul de democratie participativa pe parcursul celor 4 ani de mandat ?
2. Cum veti sprijinii serviciile sociale prestate de ONG-urile din judetul Sibiu?
3. Care credeţi că este aportul unei dezbateri publice reale la distribuirea bugetului ?
4. Care sunt solutiile pentru prezentarea bugetului sub o forma accesibila a publicului larg?

Candidați invitați

 

Cindrea Ioan

Candidat la funcția de: 
Presedinte CJ
Formațiune politică: 
USL
Status: 
Câștigător

Extras din sinteza mesei rotunde:

În privinţa primei directii de actiune si anume: “Democraţie participativă şi anume, cum vor aplica, candidaţii, conceptul de democraţie participativă pe parcursul celor 4 ani de mandat”, candidatul Ioan Cindrea a subliniat ca: “voi folosi această consultare pentru rezolvarea unei probleme majore, subfinanţarea şi criza financiară a spitalului public judeţean  care ne priveşte pe toţi. Este vorba de alocarea unor sume din bugetul Consiliului Judeţean Sibiu, 5 milioane de RON pentru a cofinanţa plata cheltuielilor de intreţinere, funcţionare, facturi de apă, gaz, curent. În cea de a doua problemă este vorba de cofinanţarea parcurilor industriale, mijloc de dezvoltare şi creere a noi locuri de muncă. Ioan Cindrea

Candidatul Ioan Cindrea “dezbaterile publice sunt esenţiale, avem cheltuieli curente şi cheltuielile mari, care sunt destinate procesului de dezvoltare a judeţului. Dezbaterea publică trebuie să ţină cont de trei aspecte: necesitate, oportunitate şi responsabilitate în angajarea acestor cheltuieli”

Extras din minuta mesei rotunde:

Mentioneaza necesitatea incurajarii parteneriatului public privat si aminteste legislatia aexistenta subliniind necesitatea vointei politice pentru a se incheia parteneriatul public-privat. Remarca cresterea cheltuielilor pe domeniul asistentei sociale la nivelul jud Sb pe perioada anterioara si apreciaza ca fiind efectul nefunctionarii parteneriatului p-p. Propune stabilirea dimensiunii retelei de servicii sociale apoi identificarea de surse de finantare din proiecte. Considera parteneriatul p-p Solutia in materie de servicii sociale si este increzator in dezvoltarea serviciilor pentru orice tip de risc social.

Afirmă că democraţia participativă poate fi folosită în completarea democraţiei representative în cadrul CJ, în probleme precum bugetul, proiecte importante şi va folosi, cu siguranţă aceste procedee (referendum, sondaje, consultări cu ONG sau grupuri de cetăţeni organizaţi). Propune chiar o temă de consultare publică – subfinanţarea Spitalului Judeţean din Sibiu, ca o primă măsură şi  cofinanţarea parcurilor industriale, o a doua măsură, mijloc de creere a dezvoltării şi a locurilor de muncă.

Democrația înseamnă transparență financiară, transparența financiară înseamnă obligatoriu transparență bugetară și aș răspunde la unele subântrebări, dezbateri publice și soluții. Eu cred că dezbaterile publice sunt esențiale pe două paliere:
1 - avem cheltuieli curente, pentru care dezbaterea publică trebuie să se axeze doar pe stabilirea unor normative de cheltuieli sau de personal. Cred că am fost înțeles, normativ de cheltuială și personal și pe urmă automat în funcție de numărul de beneficiari se repartizează sumele fie spre unitatea de asistență socială fie spre o primărie
2 - e vorba de cheltuielile mari, despre o anumite sume care sunt destinate procesului de dezvoltare a județului, aicea este nevoie de o dezbatere publică asupra a trei aspecte: necesitate, oportunitate și responsabilitate în angajarea acestei cheltuieli, eu am spus aicea că sunt câteva lucruri foarte importante cum sunt alocarea banilor de drumuri, proiecte de dezvoltare a mari parcuri industriale, sau cele legate de sănătatate sau social. La drept de transparență și în fundamentare și ulterior la justificarea cheltuieli banului public, inclusiv la licitațiile publice care trebuie să fie extrem de transparente.

Extras din intrebarile presei:

Alin Bratu: Sunteţi deacord cu referendumurile locale?; Pe ce domenii/subiecte ar trebui ele propuse?

Calin Blaga: Credeţi că pe siteul Consiliului Judetean trebuie postate licitatiile si incredintarile directe acordate de institutie, in toate fazele lor de desfasurare?

Raspuns: Da cred că e necesar referendumul în probleme majore economice şi sociale, pe teme precum cofinanţarea cheltuielilor de întreţinere pentru Spitalul Judeţean, la cofinanţarea parcurilor industriale în Sibiu, Mediaş şi celelalte nouă oraşe. Un referendum local ar fi potrivit pentru reînfiinţarea Spitalului din     Cisnădie şi pentru descentralizarea Comisiei de expertizare a Persoanelor cu Handicap, pentru a reduce deplasările nejustificate a persoanelor cu handicap.
Da, obligatoriu, în toate fazele de desfăşurare, nu ulterior ci înainte de lansarea publică a licitaţiei! Saitul trebuie popularizat, inclusiv sumele licitate şi sumele cheltuite. Acest lucru face parte din transparenţa şi responsabilitatea preşedintelui CJ, a CJ în folosirea banului public

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.