Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Mese rotunde alegeri locale 2012
Domeniu: 
Democratie participativa
Inițiatori: 
Fundaţia Edelweiss
Asociaţia Pro Democraţia
Asociaţia Pro Democraţia Sibiu
Stare: 
Derulat
Data: 
05 Iunie 2012
Locație:
Sibiu/Sibiu
Teme/Întrebări: 
1. Cum veti aplica conceptul de democratie participativa pe parcursul celor 4 ani de mandat ?
2. Cum veti sprijinii serviciile sociale prestate de ONG-urile din judetul Sibiu?
3. Care credeţi că este aportul unei dezbateri publice reale la distribuirea bugetului ?
4. Care sunt solutiile pentru prezentarea bugetului sub o forma accesibila a publicului larg?

Candidați invitați

 

Bottesch Martin

Candidat la funcția de: 
Presedinte CJ
Formațiune politică: 
FDGR
Status: 
Necâștigător

Extras din sinteza mesei rotunde:

Referitor la cea de a doua direcţie de acţiune a mesei noastre rotunde din 5 iunie 2012 şi anume  Parteneriatul public privat în domeniul social, la întrebarea “cum veţi sprijinii serviciile sociale prestate de ONG-urile din judeţul Sibiu?” candidatul Martin Bottesch a subliniat că “nu este bine ca aproape toată asistenţa socială sa fie concentrată la autorităţile publice, în cazul nostru la DGASPC. Ar trebui dată posibilitatea ONG-urilor la o participare mai mare. O problemă care se pune, este aceea a contractării serviciilor sociale. Până acum nici această legislaţie nu este cea mai potrivită, de aceea aproape că nu s-au contractat servicii sociale, însă cred că rolul ONG-urilor ar trebui să crească pe această cale, deci să aibă posibilitatea să contracteze serviciile, banii să fie în majoritate tot publici, pentru a putea plătii aceste servicii , dar să dăm posibilitatea să vină cu propriile posibilităţi, atât  financiare cât şi profesionale, pentru că o concentrare în mâinile statului, în cazul nostru Consiliul Judeţean, nu duce neaparat la servicii de calitate.  Martin Bottesch

“Am avut mai multe încercari prin care am vrut să atrag interesul cetăţenilor asupra modului în care poate şi trebuie distribuit bugetul judeţului Sibiu, însă încercările nu au avut rezultatul aşteptat - au participat foarte puţini cetăţeni”.

Extras din minuta mesei rotunde:

Conceptul de democraţie conţine prin definiţie, participarea populaţiei la decizii. Trebuie respectată legislaţia care prevede organizarea de dezbateri publice  la întocmirea bugetului anual, a planurilor de amenajare a teritoriului sau la proiecte mai mari (drumuri naţionale, autostrăzi) – care sau ţinut la CJ Sibiu. Oamenii trebuie informaţi şi încurajaţi să participle la ele. Alte moduri de a participa ar fi prin sondaje (realizate la stabilirea strategiei instituţiei) sau legătura pe care o au consilierii judeţeni cu populaţia. Prin toate aceste moduri s-a consultat populaţia şi s-a ţinut cont de părerile ei.

Aminteste legislatia parteneriatului public privat si vorbeste de carente ale acesteia. Cadrul colaborarii trebuie insa extins dincolo de legislatie si aminteste cateva ONG –uri partenere ale CJS. Vorbeste de faptul ca asistenta sociala trebuie indreptata in proportie mai mare catre ONG-uri si face referire la carentele legislative in materie de contractare a serviciilor sociale – din bani publici – externalizare servicii.

Orice dezbatere publică ar trebui să fie una reală, în ceea ce privește bugetul, bugetul este un document abstract care nu este înțeles de cetățeni dacă nu este explicat. Am încercat an de an să traduc ceea ce prevede  bugetul în limbajul obijnuit prin conferințe de presă, arătând care sunt posibilitățiile bugetului județului, care sunt prioritățiile, care sunt punctele critice, ce am fi vrut să facem și nu putem face, și astfel să comunicăm cu cetățenii prin intermediul presei. Ecourile nu au fost numeroase niciodată, am încercat și altă modalitate, cu câțiva anii în urmă am mers în diferite zone ale județului, am organizat dezbaterii publice pe tema bugetului cu cetățenii de la Săliște, de la Miercurea și din alte părți, aș putea să spun că nici acolo rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor noastre, va trebui aicea să comunicăm mai bine ceea ce înseamnă buget să intresăm cetățenii întruncât interesul cetățeniilor nu a fost prea mare

Orice dezbatere publică ar trebui să fie una reală, în ceea ce privește bugetul, bugetul este un document abstract care nu este înțeles de cetățeni.

Extras din intrebarile presei:

Radu Nechit: Cum puteti afla ce isi doresc cetatenii, astfel incat sa aveti o baza pentru construirea bugetelor la nivelul CJ?

Alin Bratu: Din ce capitol bugetare veti taia in cazul in care criza continua?

Raspuns: Remarca faptul ca pres CJ are mai multe posibilitati de a afla ce isi doresc cetatenii – deplasari in teritoriu, sesizarile scrise, prin intermediul consilierilor judeteni, sondaje de opinie. Toate au fost folosite pana acum de acesta.
               Referitor la capitolele bugetare remarca faptul ca bugetul CJ nu a scazut pe timpul crizei, dar daca vor fi pb va fi afectata partea de dezvoltare pe mai multe capitole. Nu se va taia doar de la un capitol.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.