Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Mese rotunde alegeri locale 2012
Domeniu: 
Dezvolatre economica
Inițiatori: 
Comisariatul pentru Societatea Civilă
Direcția Generală de Monitorizare a Abuzurilor Teleorman
BNS Teleorman
Stare: 
Derulat
Data: 
31 Mai 2012
Locație:
Teleorman/Alexandria
Teme/Întrebări: 
Soluții pentru atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca-un plan de dezvoltare realist si adaptabil la conditiile actuale în Alexandria

SINTEZA

Mesei rotunde C52 ,,Soluţii pentru atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca-un plan de  dezvoltare realist si adaptabil la conditiile actuale in Alexandria

În data de 31.05.2012, la sala de Conferinte din incinta Romfra,  a avut loc masa rotundă cu tema ,,Soluţii pentru pentru atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca-un plan de  dezvoltare realist si adaptabil la conditiile actuale in Alexandria” la care au fost invitaţi să-şi exprime opinia candidaţii la funcţia de primar și consilier local din municipiul Alexandria.

Masa rotundă a fost iniţiată de către reprezentanţi ai Coaliției 52, respectiv de reprezentanţi ai următoarelor organizaţii neguvernamentale:

־BNS-Filiala Teleorman

־Comisariatul pentru Societatea Civila-Filiala Teleorman

De asemenea, la eveniment au fost invitaţi şi reprezentanţi mass – media, care, conform regulamentului mesei rotunde C52, în calitate de membri ai panelului media, au putut adresa un număr limitat de întrebări candidaţilor pe tema pusă în dezbatere. Membrii panelul media ai mesei rotunde cu tema ,,Soluţii pentru pentru atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca-un plan de  dezvoltare realist si adaptabil la conditiile actuale in Alexandria” au fost: Constantin Bugean (Teleorman News);Dana Onel (Alexandria TV);Stan Stefan (AgerPress);Benone Schmidt (Teleormanul);Emilian Petrescu (Ziarul Mara).

Din totalul de 10 invitati, candidaţi la funcţia de primar și consilier local ai municipiului Alexandria, au depus opinii în scris și și-au susținut public, în cadrul evenimentului, punctele de vedere, conform regulamentului mesei rotunde, un număr de 6 candidaţi locali, şi anume:

-  Dl. Dan Dumitru Popescu , candidatul USL-PNL

-  Dl. Dumitru Toader, candidatul PRM

-  Dna. Georgiana Gina Curea, candidatul USL-PSD

-  Dl. Florin Nicusor Titirisca, candidatul Alianta pentru Teleorman- PDL-PNTCD

-  Dl. Eugen Gabriel Jieanu, candidatul UNPR       

-  Dl. Pepino Iordanescu, candidatul Alianta pentru Teleorman- PDL-PNTCD

Ordinea menționării este cea a luării cuvântului.Au depus opinii in scris un numar de 2 candidati- Dna. Georgiana Gina Curea, candidatul USL-PSD si Dl. Dan Dumitru Popescu , candidatul USL-PNL.

În urma analizei tuturor opiniilor audiate și colectate din partea candidaţilor la funcţia de primar și consilier local, comisia de organizatori a identificat şi structurat soluţiile propuse pentru atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca-un plan de  dezvoltare realist si adaptabil la conditiile actuale  în Alexandria pe 3 direcţii principale de acţiune:

  • Atragerea noilor investitori/mentinerea investitorilor deja existenti prin facilitati fiscale.
  • Crearea de noi locuri de munca prin dezvoltarea si stimularea mediului de afaceri local.
  • Reconversia fortei de munca.

În privinţa potenţialelor surse de finanţare, au făcut trimitere la ele 5 candidaţi, şi anume candidata Georgeta Gina Curea –USL(PSD); candidatul Pepino Iordanescu- Alianta pentru Teleorman(PDL-PNTCD) ; candidatul Eugen Gabriel Jieanu –UNPR ; candidatul Dan Dumitru Popescu-USL(PNL)si candidatul Florin Nicusor Titirisca- Alianta pentru Teleorman( PDL-PNTCD).

 Candidatii au avut ca punct comun, in privinta aspectului finantarii, atragerea de Fonduri  Europene ca si principala sursa de finantare iar ca variante parteneriatele public-private si ca ultima solutie accesarea unor credite.

Revenind la soluţiile punctuale pe care candidaţii la funcţia de primar și consilier local ai municipiului Alexandria  le-au propus pentru atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca-un plan de  dezvoltare realist si adaptabil la conditiile actuale  în Alexandria , remarcăm faptul că, în privinţa  primei directii de actiune- atragerea noilor investitori/mentinerea investitorilor deja existenti prin facilitati fiscale si-au sustinut opinia:

- candidata USL (PSD) Georgeta Gina Curea - stabilirea unor facilitati fiscale pentru noii investitori.

- candidatul Florin Nicusor Titirisca- Alianta pentru Teleorman( PDL-PNTCD – facilitati pentru angajatorii cu peste 40 de angajati care sa beneficieze de scutiri de taxe pe constructiile noi.

Referitor la  a doua direcție de acțiune- crearea de noi locuri de munca prin dezvoltarea si stimularea mediului de afaceri local si-au sustinut opinia:

- candidata USL (PSD) Georgeta Gina Curea –incurajarea industriei locale; creare Parc Industrial;construirea  “Hidrocentralei Islaz”.

- candidatul Eugen Gabriel Jieanu –UNPR-stimularea infiintarii locurilor de munca prin noi micro-intreprinderi;sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri local;infiintarea unui consiliu economic consultativ format din patronate si reprezentantii mediului de afacerii local; infiintarea de noi entitati la nivel local care sa asigure suportul logistic in vederea cresterii potentialului de accesarea surselor de finantare europene si creerii de noi locuri de munca.

- candidatul Dan Dumitru Popescu-USL(PNL)- infiintarea unui parc  energetic  fotovoltaic; infiintarea unui parc industrial; amenajarea unui complex pentru depozitarea cerealelor.

- candidatul Florin Nicusor Titirisca- Alianta pentru Teleorman( PDL-PNTCD)-stimularea mediului privat de afaceri;crearea unui serviciu public de ocupare a fortei de munca pentru facilitarea relatiilor angajat/angajatori in regim de zilieri cu trasformarea ulterioara intr-un parteneriat public privat; realizarea unui parc industrial in afara Alexandriei (E70).

-candidatul Dumitru Toader-PRM-stimularea micilor producatori prin infiintarea pietei de gros.

Referitor la  a treia direcție de acțiune -  reconversia fortei de munca si-au sustinut opinia:

- candidata USL (PSD) Georgeta Gina Curea- asigurarea promovarii accesarii programelor de reconversie profesionala prin POSDRU.

- candidatul Dumitru Toader-PRM-reconversia fortei de munca;stimularea aparitiei  Scolilor Profesionale de Meserii.

Concluzionând, comisia de organizatori multumeste participantilor la Masa Rotunda si  apreciază că din varietatea opiniilor exprimate atat verbal cat si in scris s-au desprins cateva solutii pertinente si aplicabile pentru atragerea de investitori si crearea de noi locuri de munca.

 

Alexandria

05.06.2012                                                                                                

Comisia de organizatori

Zaharia Luminita     BNS-Filiala Teleorman

Mirea Alice Carmen    Comisariatul pentru Societatea Civila-Filiala Teleorman

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.