Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Mese rotunde alegeri locale 2012
Domeniu: 
Dezvoltare economica
Inițiatori: 
Uniunea Generală a Industriaşilor din România Filiala Iaşi
Stare: 
Derulat
Data: 
08 Iunie 2012
Locație:
Iași/Targu Frumos
Teme/Întrebări: 
Atragerea de investiţii pentru dezvoltarea economică a oraşului Târgu Frumos şi crearea de noi locuri de muncă

Comunicat presă-post

Descarcă Comunicat presă-post

Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) – Filiala Iaşi

COMUNICAT  DE  PRESA

Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) – Filiala IAŞI a organizat astăzi, 08 iunie 2012, în  “Centrul  de conferinţe” a  Hotelului Coroana – Şoseaua  Iaşi - Târgu Frumos KM31 / Războieni DN28, masa rotundă cu tema:

atragerea de investiţii pentru dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă”.

Scopul acestui eveniment  a fost punerea în dezbatere publică a unei problematici socio-economice deosebit de importantă pentru locuitorii oraşului Tg. Frumos, şi anume strategia de dezvoltare economică şi socială a oraşului, si s-a realizat prin susţinerea publică de către candidaţii la Primăria oraşului Târgu Frumos a soluţiilor proprii referitoare la această temă.

Vorbitorii au fost invitați să răspundă punctual la  întrebările:

  1. Care vor fi prioritățile dumneavoastră pentru dezvoltarea economică a orașului Târgu Frumos?
  2. Ce soluții identificați pentru atragerea investițiilor în orașul Târgu Frumos?
  3. Care sunt soluțiile dvs. pentru creșterea procentului populației ocupate?

Din cei sase candidati invitati – dl. Afilipoaie Vasile (PDL), dl. Dobreanu Constantin (PP-DD), dl. Heleşteanu Liviu (UNPR), dl. Tătaru  Gheorghe (PNL) si dl. Vatamanu Ioan (PSD) - patru au confirmat prezenta la aceasta actiune, iar doi au raspuns cu prezenta provocarii lansate de UGIR– Filiala IAŞI .

Raspunsurile candidatilor la trei intrebari referitoare la intentiile candidatilor in privinta gestionarii resurselor umane, materiale si economice ale zonei au fost edificatoare, iar reprezentantii mass media prezenti au inteles exact mesajul fiecaruia dintre cei doi.

Candidatul PP-DD la Primaria orasului Targu Frumos, dl. Constantin Dobreanu,  a stabilit ca prioritati la dezvoltarea economica a orasului, initierea unui concept de Primarie sociala, in care administratia locala sa fie mult mai aproape de cetateni, decat precedenta. Candidatul sustine un set de masuri sociale menite sa asigure protectia persoanelor defavorizate. Candidatul sustine ca , in cazul in care va fi ales in functia de primar, pe primul loc in agenda sa de lucru va fi crearea de locuri de munca.  Pentru a ajunge la acest deziderat candidatul considera ca sunt necesare parteneriate cu orase din Uniunea Europeana. Printre cele mai importante puncte amintite de candidat in privinta prioritatilor se numara dezvoltarea invatamintului, in vederea pregatirii generatiei urmatoare pentru a face fata pietei muncii si nu in ultimul rand siguranta populatiei.

La prima intrebare candidatul PSD, dl. Ioan Vatamanu sustine atragerea investitorilor, care ar trebui indreptati catre  preluarea activelor nefolosite din oras, active ce au facut parte din ansamblul industrial al zonei, pina in urma cu citiva ani. Crearea de locuri de munca apare ca prioritate si pentru candidatul PSD care vede, in viitorul apropiat,  folosirea fortei de munca locale ca mijloc de relansare a economiei locale. Astfel, anveloparea  tuturor blocurilor din oras si obligatia antreprenorilor de a folosi forta de munca numai din zona Targu Frumos, creaza, in mod automat, o deschidere a pietei locurilor de munca pe o perioada de cativa ani. In viziunea candidatului  PSD dezvoltarea infrastructurii prin introducerea canalizarii si aductiunea de apa in tot orasul ar putea fi motorul inceperii unor afaceri sanatoase in oras.

Dupa prezentarea prioritatilor candidatii au identificat si o serie de solutii menite sa aduca o crestere economica si implicit o implicare mai mare in activitatea antreprenoriala a resurselor zonei. Dl. Constantin Dobreanu intrevede o posibilitate de relansare a zonei prin introducerea unor facilitati fiscale, prin concesionarea terenurilor catre antreprenori.  Candidatul PP-DD crede ca o eventuala crestere a numarului de locuitori al orasului ar putea duce la o posibilitate mult mai evidenta de a accesare a fondurilor europene.

Celalalt  candidat, dl. Ioan Vatamanu,  pune deasemenea accent pe fondurile europene, motorul dezvoltarii comunitatilor locale pentru atragerea fondurilor guvernamentale, pe facilitati fiscale si incurajare a antreprenoriatelor de tip public-privat. Ca solutie de dezvoltare economica Ioan Vatamanu sustine ca daca s-ar construi o sosea de centura ar fi posibila infiintarea unei zone economice bazata pe industrie, aceasta infrastructura permitand un acces la drumul European 583, mult mai facil, evitarea aglomeratiei rutiere si dezvoltarea economica. Candidatul PSD mai spune ca pozitia geografica a orasului este una avantajoasa fiind un nod important intre patru rute din zona Moldovei. Dl. Ioan Vatamanu vede ca solutie economica de viitor si infiintarea unui depozit de proportii care sa devina punct de statie pentru agricultorii si producatorii din zona. 

La intrebarea a III-a candidatul PP-DD sustine ca redeschiderea spitalului, ba mai mult, deschiderea unui spital social ar putea deschide o serie de oportunitati de locuri de munca.

Candidatul PSD sustine ca ar trebui sa se acorde niste indemnizatii speciale persoanelor defavorizate si incurajarea investitiilor care vin din parte romanilor plecati sa lucreze in strainatate.

Cei doi candidati au raspuns si la intrebari ale reprezentantilor mass-media (TVR Iasi, Radio Iasi) referitoare la energiile alternative si oportunitatea sprijinirii intr-o masura mai mare a investitiilor in zona agricola sau a celei industriale. Candidatii au avut opinii diferite, dar in multe puncte s-au intalnit, finalitatea ideilor fiind aceeasi si anume dezvoltarea economica a zonei.

         Organizator eveniment,

         Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) – Filiala Iaşi,

         Doru Scripcaru, Preşedinte  UGIR – Filiala Iaşi

Comisia de organizare,

Coroliuc Anca, Rusu Irina-Ioana, Coroliuc Iulian, Vulpe Adrian

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.